فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد کریمی*، محمدحسین سالاری فر، منصور صالحی، پروانه شادمانی صفحات 11-26

    هدف از اجرای این پژوهش، مقایسه نیمرخ دانش فراشناختی دانش آموزان قوی و ضعیف در حل مساله بوده است. به منظور دستیابی به این هدف، صد نفر از دانش آموزان منطقه 2 آموزش و پرورش شهر تهران، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و  به طور انفرادی به سوالهای پرسشنامه مصاحبه ای دانش فراشناختی حل مساله پاسخ گفتند، سپس عملکرد آنان به طور انفرادی در حل مساله آونگ بررسی شد و با توجه به عملکردشان در حل مساله به دو گروه قوی و ضعیف تقسیم شدند. برای مقایسه نیمرخ دانش فراشناختی آنان از روش تحلیل واریانس دو عاملی اندازه گیری مکرر استفاده شد.  تحلیل واریانس برای اندازه گیری مکرر نشان داد که اثر اصلی عامل A (توانایی حل مساله) و اثر اصلی عامل B (دانش فراشناختی) معنادار است. معنادار بودن اثر اصلی عامل A نشان می دهد که میان دانش آموزان قوی و ضعیف از نظر حل مساله آونگ، تفاوت وجود دارد. معنادار بودن اثر اصلی عامل B، حاکی از آن است که میان طبقات دانش فراشناختی دانش آموزان تفاوت وجود دارد. همچنین اثر تعاملی عاملهای A و B معنادار بود که نشان می دهد نیمرخ دانش فراشناختی دو گروه قوی و ضعیف در حل مساله متفاوت است. این یافته ها نشان می دهند که دانش آموزان قوی و ضعیف در حل مساله، از سطوح متفاوت دانش فراشناختی برخوردارند و دانش فراشناختی، نقشی اساسی در توانایی حل مساله دارد.

    کلیدواژگان: دانش فراشناختی، دانش آموزان قوی و ضعیف، حل مساله آونگ
  • رسول شکارچی، مریم اکبری*، حمزه احمدیان، یحیی یاراحمدی صفحات 27-42

    نوجوانی به منزله دوره ای تحولی در فرایند رشد انسان ممکن است با آسیبهای متعدد همراه باشد. خودکنترلی در حکم توانایی فرد در کنترل رفتار و احساسات، می تواند از اهمیتی خاص در دوره نوجوانی برخوردار باشد. هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای خودشناسی انسجامی در رابطه میان جو عاطفی خانواده و خودکنترلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان نقده بود. این پژوهش از نظر روش، توصیفی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش همه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان نقده در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از میان آنها، 351 نفر به روش  نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس خودشناسی انسجامی قربانی و همکاران(2008)، پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن (1964) و پرسشنامه خودکنترلی تانجنی و همکاران (2004) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدل معادلات ساختاری در برنامه PLS3 انجام شده است. یافته ها نشان دهنده ارتباط مثبت و معنا دار متغیر جو عاطفی خانواده با خودشناسی انسجامی و خودکنترلی در گروه نمونه بوده است. همچنین مشخص شد که خودشناسی انسجامی، در رابطه میان جو عاطفی خانواده و خودکنترلی دارای نقش میانجی است. نتایج پژوهش نشان داد که میزان خودکنترلی دانش آموزان تا حدود زیادی به جوعاطفی خانواده و خودشناسی انسجامی همبسته است. بر اساس نتایج حاصل پیشنهاد می شود تا در مداخلات مربوط به خودکنترلی و خودشناسی در نوجوانان به جو عاطفی خانواده پرداخته شود.

    کلیدواژگان: خانواده، خودشناسی انسجامی، جوعاطفی، خودکنترلی، دانش آموزان
  • محمد حجتی، مسعود صادقی، محمد عباسی*، عباس صنوبر صفحات 43-60

    هدف مطالعه حاضر بررسی مدل ساختاری انسجام و تعارض خانواده با رضایت از مدرسه در دانش آموزان دختر دوره ابتدایی با تاکید بر نقش میانجیگر خودکارآمدی بوده است. جامعه مورد پژوهش، همه دانش آموزان دختر پایه پنجم و ششم مدارس دوره ابتدایی شهر خرم آباد در سال 98-1397 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. بر اساس دستورالعمل هو و بنتلر (1999) به ازای هر متغیر 15 نفر انتخاب و 28 پرسشنامه به دلیل ناقص بودن کنار گذاشته شدند. در نهایت نمونه به 272 مورد تقلیل یافت. داده ها با استفاده از مقیاس جو خانواده موس و موس (1986)، پرسشنامه خودکارآمدی برای کودکان (موریس، 2001) و مقیاس چندبعدی رضایت از زندگی دانش آموزان هوبنر (2001) گردآوری شدند. مدل معادلات ساختاری به مثابه یک روش آماری برای تحلیل داده ها به کار برده شده است. نتایج نشان داده که انسجام و تعارض خانواده با رضایت از مدرسه رابطه معنادار داشته اند. همچنین آزمون میانجیگری به وسیله روش بوت استرپ نشان دهنده معناداری نقش میانجیگر خودکارآمدی در رابطه انسجام و تعارض خانواده با رضایت از مدرسه بود. در تبیین یافته ها می توان گفت که وقتی فرزندان ادراکی صمیمانه و بدون کنترل و حفاظت از رابطه با والدین خود داشته و دارای خانواده منسجمی باشند، از طریق باور به توانایی خویش در جهت موفقیت در زمینه های تحصیلی، هم رضایت و خرسندی از زندگی تحصیلی و هم کنترل پذیر بودن پیامد اعمال خویش را تجربه خواهند کرد. ازآنجایی که دانش آموزان خودکارآمد تلاش و زمان بیشتری برای کار و مطالعه صرف می کنند، نتایج تحصیلی بهتر و در نتیجه رضایت بیشتری از مدرسه دارند.

    کلیدواژگان: انسجام و تعارض خانواده، خودکارآمدی، رضایت از مدرسه
  • مرتضی سمیعی زفرقندی*، لیلا زارع بیدکی صفحات 61-82

    برخورداری از مهارتهای اجتماعی و  حل مساله برای داشتن عملکردی موفق در زندگی ضروری است. خانواده و نظام آموزشی می توانند دانش آموزان را به این مهارتهای مهم مجهز کنند. هدف  این پژوهش تعیین رابطه محیط خانواده با مهارتهای اجتماعی و  حل مساله دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری همه دانش آموزان دختر هنرستانهای قم در سال تحصیلی 97-1396 بودند که تعداد آنها 511 نفر  بوده است. نمونه گیری به روش تصادفی چند مرحله ای به عمل آمد و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعیین و برای جلوگیری از افت نمونه با تعداد بیشتر برابر 240 نفر مشخص شد. ابزار پژوهش پرسشنامه های انسجام محیط خانواده موس و موس(2009)، مهارتهای اجتماعی ایندربیتزن و فاستر (1992) و حل مساله اجتماعی (دزوریلا و همکاران ،2002) بود. روایی واعتبار هر سه پرسشنامه مورد بررسی و تایید  قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان دادند که میان متغیر محیط خانواده با مهارت اجتماعی  و مهارت حل مساله مولفه های جهت گیری مثبت و جهت گیری منطقی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، اما  با مولفه های جهت گیری منفی، اجتنابی و تکانشی رابطه معنادار تایید نشده است. بر این اساس  پیشنهاد می شود در مدارس برنامه های ویژه آموزشی برای ارتقای این دو متغیر روانشناختی در دانش آموزان طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: خانواده، مهارت اجتماعی، مهارت حل مساله، دانش آموزان دوره متوسطه
  • شهرام نظری* صفحات 83-98

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل رابطه اعتماد نهادی با اشتیاق شغلی و عملکرد معلمان تربیت بدنی شهرستانهای استان تهران بوده است. روش پژوهش، همبستگی با هدف ارایه مدل و از نوع تحلیل مسیر  بوده است. جامعه آماری پژوهش را همه معلمان تربیت بدنی بیست منطقه آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل می دادند که در مجموع 1497 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و به روش تصادفی 306 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه الونن و همکاران (2008)، پرسشنامه عملکرد شریعتمداری و دارنده (1390) و پرسشنامه اشتیاق شغلی سالانوا و شافلی (2001) بوده است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از شاخصهای آمار توصیفی مانند درصد فراوانی، میانگین و در آمار استنباطی برای اطلاع از طبیعی بودن توزیع نمرات از آزمون کولموگروف اسمیرنف استفاده شده است. همچنین از آزمون پیرسون در نرم افزار SPSS و برای تحلیل مسیر از نرم افزار AMOS  استفاده شده است. نتایج نشان داده که میان اعتماد نهادی و مولفه های اشتیاق شغلی با عملکرد از نظر آماری ارتباطی معنادار وجود دارد. همچنین میان اعتماد نهادی با مولفه های اشتیاق شغلی از نظر آماری ارتباط معنادار وجود دارد. در نهایت نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که نقش میانجی اشتیاق شغلی بر رابطه میان اعتماد نهادی با عملکرد اثرگذار است. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که اعتماد سازمانی سبب بهبود ارتباط و همکاری میان معلمان و مدیران تربیت بدنی آموزش و پرورش و ارتقای کارایی و اثربخشی معلمان می شود زیرا محیطی که دارای اعتماد سازمانی است، تاثیرات مثبت بسیار بر تربیت بدنی آموزش و پرورش دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد نهادی، اشتیاق شغلی، عملکرد معلمان، تربیت بدنی
  • غلامعلی احمدی، علیرضا امینی زرین*، آیدین مهدی زاده تهرانی صفحات 99-120

    قرن بیستم را می توان قرن رویکردهای جنسیتی به شمار آورد. از جنبشهای تندرو و یک طرفه تا تفکرات میانه رو و بی طرف درباره جنسیت، پیرامون بشر قرن گذشته را احاطه کرده بود که البته خاستگاه همگی دستیابی به عدالت جنسیتی بوده است، اما هرکدام به مثابه تعریف متفاوت از عدالت به رویکردی متفاوت دست یافته اند. برنامه درسی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نیست. هدف از پژوهش حاضر، تنظیم یک پیوستار از رویکردهای جنسیتی است که تاکنون در جهان مطرح بوده اند تا بتوان از این طریق به خلا موجود در میان این پیوستار دست یافت، چرا که به نظر می رسد هیچ یک از رویکردهای مطرح نتوانسته است پاسخی کامل به مسئله نوع برخورد به جنسیت در برنامه درسی ارایه کند. پژوهش حاضر از نوع کیفی و به شیوه توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از روش ترکیب سازوار (ترکیب نظریه های مختلف) در پنج گام و با رعایت اصل عدم همجواری پاره های ناهمخوان صورت گرفته است. پس از تجزیه و تحلیل یافته های پژوهشی و شناخت خلا موجود، با هدف ایجاد توازن در پیوستار رویکردهای جنسیتی در دو گروه اصلی تفکیکی و غیرتفکیکی، به نظر می رسد، «آموزش هوشیار به جنسیت» برگرفته از مبانی دینی و نگاه اسلامی به موضوع جنسیت و دلالتهای آن در موضوع آموزش مبتنی بر اهداف هوشمندانه و برنامه ریزی شده پنهان و غیرصریح، می تواند پاسخی بر نوع تفکر عدالت- محور به مساله جنسیت باشد. در پایان، مجموعه ای از دلالتها بر رویکرد هوشیار به جنسیت در برنامه درسی ارایه شده است تا بتواند مقدمه ای بر طراحی چنین برنامه درسی باشد.

    کلیدواژگان: جنسیت، آموزش، رویکردهای جنسیتی، هوشیار به جنسیت
  • مریم جمالی، محمدرضا اسماعیلی*، زینت نیک آیین صفحات 121-142

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شیوه تدریس مشارکتی و تدریس رقابتی بر میزان مشارکت ورزشی دانش آموزان دچار اضطراب اجتماعی اندام بوده است. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر مدرسه راهنمایی فدک شهرستان فارسان در سال تحصیلی 98-1397 بود که از میان آنها نمونه ای با حجم 120 نفر  به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد، سپس دانش آموزان به صورت تصادفی به سه نمونه 40 نفری تقسیم شدند که شامل گروه مشارکتی، گروه کنترل و گروه رقابتی بودند. روش پژوهش شامل پیش آزمون و پس آزمون با نمونه های مجزاست. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس و کوواریانس با اندازه های تکراری و آزمونهای t زوجی، باکس، گرین هاوس - گیزر و ماچلی تحلیل شدند. در پیش آزمون و پس آزمون همه دانش آموزان پرسشنامه های انگیزش ورزشی، اضطراب اجتماعی اندام و عزت نفس را تکمیل کردند. نمونه انتخاب شده، در پیش آزمون شرکت کردند که شامل عوامل آمادگی جسمانی و حرکتی بود. پس از 14 جلسه پس آزمون به عمل آمد. نتایج نشان داد که هر دو شیوه تدریس مشارکتی و رقابتی بر دانش آموزان دارای اضطراب اندام موثرند، اما تاثیر تدریس مشارکتی مثبت و دارای ثبات است. یعنی تدریس مشارکتی اثر مثبت بر عز ت نفس و مشارکت ورزشی می گذارد و سبب کاهش اضطراب اجتماعی اندام می شود. روش رقابتی سبب افزایش مشارکت ورزشی  می شود، اما عزت نفس را کاهش و اضطراب را  افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: تدریس مشارکتی، تدریس رقابتی، اضطراب اجتماعی اندام، مشارکت در ورزش
  • ابراهیم شکا، محسن طاهری*، حیدر تورانی صفحات 143-160

    حق آموزش در حکم حقوق اولیه بشر، امری ضروری برای همه افراد جامعه است و تحقق پذیری آن نیازمند امکانات و ابزارهایی خاص است. کتابهای درسی، مهم ترین ابزار این امر قلمداد می شود که می بایست به طور مناسب و با روشی استاندارد و فراگیر و بدون تبعیض و قصد سودجویانه در اختیار آموزش گیرندگان و دانش آموزان قرار گیرند. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت تالیف و نشر کتابهای درسی از لحاظ حقوق دانش آموزان و مالکیت فکری و همچنین حمایت از حق مولف و ناشر و صاحب اثر و حقوق جمعی گروه آموزش گیرندگان (دانش آموزان) انجام شده است. روش مطالعه، کتابخانه ای و تحلیلی- توصیفی است که با ارایه و تبیین نظریه های فقهای اسلامی و بررسی قواعد فقهی و تطبیق این قواعد با قوانین حقوق مالکیت فکری، تکلیف و حقوق اشخاص و دستگاه های اجرایی مسیول، اعم از پدیدآورندگان (مولفان)، ناشران و مصرف کنندگان (آموزش دهندگان و آموزش گیرندگان) را بررسی کرده و سرانجام، با توجه به نتایج به دست آمده، راهکارها و پیشنهادهای لازم را ارایه می کند تا از دستکاری و سوءاستفاده های غیرمجاز برخی اشخاص سودجو و فرصت طلب از کتابهای درسی که منجر به اختلال در نظام آموزش رسمی کشور می شود پیشگیری کند. بر اساس یافته های پژوهش انجام شده، از نظر فقه اسلامی و علمای حقوق مالکیت فکری، این حق مورد تایید و حمایت قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نشر کتابهای درسی، حق دانش آموزان، حقوق اسلام، مالکیت فکری
|
  • F. Karimi*, M. H. Salarifar, M. Salehi, P. Shademani Pages 11-26

    This study sought to compare the metacognitive knowledge profile of weak and strong students in problem solving. For achieving this purpose, one hundred students of the second educational District of Tehran were chosen by cluster sampling. They responded individually to the questions of "the Metacognitive Questionnaire Interview" and in the next step their performance in the pendulum problem solving task was perused. Then the subjects were divided into weak or strong groups based on their performance on the pendulum task. In order to compare their profile in metacognitive knowledge, repeated measures factorial design was utilized. The results indicated that the main effect of factor A (problem solving ability) and main effect of factor B (metacognitive knowledge) were significant. The significance of the main effect of factor A demonstrates that there is a significant difference between weak and strong problem solvers regarding the pendulum task. Furthermore, the significance of the main effect of factor B shows that there are significance differences between categories of students’ metacognitive knowledge. In addition, the interaction effect of A and B factors was significant which is indicative of the fact that there are different metacognitive knowledge profiles in the two groups. In general, the findings show that metacognitive knowledge plays an important role in problem solving.

    Keywords: metacognitive knowledge, weak, strong students, problem solving, pendulum task
  • R. Shekarchi, M. Akbari*, H. Ahmadian, Y. Yarahmadi Pages 27-42

    The purpose of this research was to determine the mediating role of integrative self-knowledge in the relationship between family emotional atmosphere and self-control among high school students in Naqadeh. This research had a descriptive design. The statistical population of the study was comprised of all senior high school students in Naqadeh in 2018-19 school year. The drawn sample (315 students) was selected via cluster random sampling method. The instruments included the Integrative Self-Knowledge Scale (Ghorbani et al., 2008), Family Emotional Condition Questionnaire (Hill Burn, 1964) and a Self-Control Scale (Tangney et al., 2004). Data analysis was performed utilizing structural equation modeling method in PLS3 program. The findings showed a positive, significant relationship between family emotional atmosphere, integrative self-knowledge, and self-control. Results also indicated that integrative self-knowledge played a mediating role in the link between family emotional atmosphere and self-control. Furthermore, the results demonstrated that the level of studentschr('39') self-control was greatly correlated with family emotional atmosphere and integrative self-knowledge. Based on the research findings, it is suggested that family emotional atmosphere be addressed in interventions designed for the promotion of self-control and self-knowledge.

    Keywords: family, integrative self-knowledge, emotional atmosphere, self-control, students
  • M. Hojjati, M. Sadeghi, M. Abbasi*, A. Senobar Pages 43-60

    This research was undertaken to investigate the causal relationship between family cohesion, family conflict, and school satisfaction mediated by self-efficacy among female elementary school students. The statistical population of the study was comprised of all female 5th and 6th graders in Khorramabad in 2018-19 school year. For the purpose of sampling, random cluster sampling method was utilized and 300 students were selected. According to Hu and Bentler criteria (1999), 15 individuals were selected for each variable and 28 questionnaires were excluded due to incompleteness. Eventually, the sample size was reduced to 272. The instruments included the Family Environment Scale (Moos & Moos, 1986), Self-Efficacy Questionnaire for Children (Muris, 2001), and Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale (Huebner, 2001). Structural equation modeling was performed to analyze the data. The results revealed that family cohesion and family conflict were significantly correlated with school satisfaction. Test of mediation using bootstrapping established a significant mediating role of self-efficacy in the relationship between family cohesion, family conflict, and school satisfaction. In explaining the findings, it can be said that when children have a sincere perception of the relationship with their parents which is without control and protection and also have a cohesive family, they will experience the consequence of their actions by feeling both satisfaction and happiness in academic life and also by believing in their controllable ability to succeed in education. Because students with a strong sense of efficacy spend more effort and time working and studying, they have better academic outcomes and, as a result, greater school satisfaction.

    Keywords: family cohesion, family conflict, self-efficacy, school satisfaction
  • M. Samiee Zafarghandi *, L. Zare’ Bidaki Pages 61-82

    Possessing social and problem-solving skills is essential for successful performance in life. The family and educational system can equip students with these vital skills. This study was carried out to determine the relationship between the family environment, social skills, and problem solving among female students. The research method was descriptive-correlational and the statistical population was comprised of all 511 female students studying in Qom vocational schools in 2017-18 school year. The drawn sample was selected through random multistage sampling method and the sample size was determined based on Morgan table. It is worth mentioning that in order to prevent sampling attrition the sample size was determined to be 240. The instruments included Family Environment Scale (Moos & Moos, 2009), the Teenage Inventory of Social Skills (Inderbitzen & Foster, 1992), and Social Problem Solving Questionnaire (D’Zurilla et al., 2002). For the purpose of data analysis, descriptive and inferential statistics were used. The results showed that there was a positive significant relationship between family environment, social skills and problem solving skill (positive and rational orientations); however, significant relationships were not observed between the components of negative, avoidance and impulsive orientations. Accordingly, it is suggested that specific training programs be designed for the promotion of these two psychological variables among students.

    Keywords: family, social skills, problem solving skill, high school students
  • S. Nazari* Pages 83-98

    This study aimed at analyzing the relationship between institutional trust, work engagement and performance of physical education teachers in the cities of Tehran Province. The research had a correlational design. The statistical population of the study was comprised of all physical education teachers in the cities of Tehran Province in 2019-20 school year (1497 individuals). Random sampling method was used and based on Morgan table 306 teachers were selected. The instruments included the Institutional trust Questionnaire (Ellonen et al., 2008), Shari’atmadati & Darandeh Performance Questionnaire (2011), and Salanova & Schaufeli Work Engagement Questionnaire (2001). Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The Kolmogorov-Smirnov test was utilized to examine the normality of the data. Pearson correlation was also used and AMOS software was utilized for path analysis. The results demonstrated that there was a significant relationship between institutional trust, components of work engagement, and teachers’ performance. In addition, there was a significant relationship between institutional trust and work engagement components. The results of the path analysis indicated that the mediating role of work engagement had an impact on the relationship between institutional trust and teachers’ performance.  Based on the findings, it can be concluded that institutional trust improves the relationship between physical education teachers and managers and promotes teachers’ efficacy.

    Keywords: institutional trust, work engagement, teachers’ performance, physical education
  • G. Ahmadi, A. R. Aminizarrin *, A. Mahdizadeh Tehrani Pages 99-120

    The twentieth century can be considered the century of gender approaches. From extremist and one-sided movements to moderate and neutral schools of thought about gender, which have surrounded the last century and all of them had originated in achieving gender justice, but each has taken a different approach as a different definition of equity. The curriculum is no exception to this rule. The purpose of the present study is to compile a continuum of gender approaches that have been proposed in the world so far in order to bridge the gap between these continuums, because it seems that none of the proposed approaches has been able to provide a complete answer to the issue of gender attitudes in the curriculum. The present study is a qualitative research type and based on a descriptive-analytical method which has been performed by using the method of consistent combination (combination of different theories) in five steps through observing the principle of non-adjacency of inconsistent parts. After analyzing the research findings and recognizing the existing gap, with the aim of creating a balance in the continuum of gender approaches in the two main groups of segregation and non-segregation, it seems that "gender-oriented education" which is derived from religious principles and Islamic view of the issue of gender and its implications for the subject of education based on intelligent, hidden, and implicitly planned goals, can be an answer to the type of equity-oriented thinking on the issue of gender. Finally, a set of implications for a gender-oriented approach to curriculum is provided as an introduction to the design of such a curriculum.

    Keywords: gender, education, gender approaches, gender-oriented education
  • M. Jamali, M. R. Esmaee’Li *, Z. Nika’Een Pages 121-142

    This study set out to compare the effects of participatory and competitive teaching methods on sports participation of students with social physique anxiety. The statistical population of the study was comprised of all female junior high school students in Farsan County in 2018-19 school year. A sample of 120 students was selected through cluster sampling method and the sample was randomly divided into 3 groups, i.e., collaborative group, control group and competitive group. The research had a pretest, posttest, separate samples design. For the purpose of data analysis, ANOVA, repeated measures ANCOVA, paired samples t-test, Boxchr('39')s M test, the Greenhouse-Geisser, and Mauchly’s sphericity test were utilized. In the pretest and posttest, all subjects completed the Sport Motivation Scale (Pelletier et al. 1995), Social Physique Scale (Hart, Leary & Rejeski, 1989), and Coopersmith self-esteem inventory. The sample participated in the pretest, which included physical fitness and motor skills factors. After fourteen sessions of intervention, a posttest was implemented. The results showed that the participatory teaching method had a positive effect on sports participation; it improves self-esteem and reduces anxiety. On the other hand, competitive teaching method can lead to increased sports participation; however, it increases the social physique anxiety and lowers self-esteem.

    Keywords: participatory teaching, competitive teaching, social physique anxiety, sports participation, self-esteem
  • E. Shaka, M. Taheri *, H. Toorani Pages 143-160

    The right to education, as a basic human right, is essential for all members of society, and its realization requires special facilities and tools. Textbooks are considered to be the most important tool that should be provided to learners and students in an appropriate and standard and comprehensive manner, without discrimination and not for profit. The aim of this study was to determine the status of writing and publishing textbooks in terms of studentschr('39') rights and intellectual property, as well as to protect the copyright of the author and publisher and the owner of the work and the collective rights of the group of learners (students). The study method is a library and analytical-descriptive that examines duties and rights of responsible persons and executive bodies, including creators (authors), publishers, and consumers (educators and learners) by presenting and explaining the theories of Islamic jurists and examining the jurisprudential rules and applying these rules to the laws of intellectual property rights and finally provides the necessary solutions and suggestions according to the obtained results to prevent the unauthorized manipulation and misuse of textbooks by some profiteers and opportunists, which leads to disruption of the formal education system in the country. Based on the findings of the research, this right has been confirmed and supported by Islamic jurisprudence and scholars of intellectual property rights.

    Keywords: textbook publishing, students' rights, Islamic law, intellectual property